Botox ili hijaluronski fileri. Što je bolje za moje lice?


Botox ili dermalni fileri?Što je odgovorno za popularnost Botoxa i hijaluronskih filera? Kako bi stvarno shvatili popularnost ovih zahvata, morate razumjeti kakvi su to spojevi, kako djeluju te zašto su samo privremeni.

Što je Botox?

Kao i mnogi drugi preparati, kozmetički efekti Botulinum toksina tipa A u početku su bili nuspojava kliničke upotrebe. Osamdesetih godina otkriveno je da je to prilično učinkovit lijek za liječenje određenih zdravstvenih problema. Liječnici su rabili Botulinum toksin tipa A u liječenju trzanja oka te su pritom primijetili neobičan efekt izglađivanja bora na tom području. Proveli su istraživanje, prijavili patent te je 2001. FDA (Ministarstvo za hranu i lijekove u SAD-u) za upotrebu u kozmetici odobrio Botox (skraćeno i lako pamtljivo ime za Botulinum toksin tipa A).

Botox je u osnovi prirodni pročišćeni protein koji se dobiva iz bakterije Clostidium botulinum. Pažljivo i precizno apliciran u optimalnim količinama, Botox blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu koje nastaju upravo snažnim djelovanjem tih mišića. Djelovanje Botoxa je lokalizirano samo na mjesta na koja je apliciran. Tretman Botoxom je gotovo bezbolan, a učinak traje do 6 mjeseci. Aplikacija Botoxa se može ponavljati neograničen broj puta u određenim vremenskim razmacima bez straha za zdravlje klijenta. Kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja je trajniji.

Dermalni fileri u Poliklinici Bagatin

Što su hijaluronski fileri?

Hijaluronska kiselina prirodni je polisaharid (ugljikohidrat) u ljudskom tijelu. U većim količinama nalazi se između stanica kože gdje pruža vlažnost, čvrstoću i gipkost koži. Znate kako koža novorođenčadi uvijek izgleda vlažna i punašna? Razlog tome je činjenica da se djeca rađaju s visokom razinom hijaluronske kiseline koja im održava kožu takvom. Tijekom godina, razina hijaluronske kiseline u našoj koži opada što je posljedica procesa starenja, pušenja i loše prehrane. Dolazi do gubitka hidratacije, gubitka elastičnosti kože, formiranja bora i obješene kože oko očiju i usta. Prve ozbiljne znakove žene počinju primjećivati nakon četrdesete godine života.

Dermalni hijalurosnki fileri djeluju tako da jednostavno ispunjavaju bore. Ubrizgavaju se u kožu ispod bore, potiskuju kožu prema gore te ju izglađuju. Njihovo trajanje je od 9 do 24 mjeseci, jer ih tijelo kroz neko vrijeme prirodno apsorbira. U tome su slični kolagenu, no prednost u odnosu na kolagen su njihova hidrofilna svojstva što znači da skupljaju vodu. Tako prilikom apsorpcije molekula hijaluronske kiseline preostale molekule privlače vodu kako bi zadržale obujam, što im uzrokuje relativnu dugovječnost u ulozi filera.

Koji tretman izabrati?

Sada kad shvaćate kako nastaju ti spojevi te kako djeluju, možete vidjeti gdje se mogu upotrebljavati te koje im mogu biti prednosti. Na primjer, Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv.bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice). Botox se pažljivo i precizno aplicira u vrlo malim količinama u lice pacijenta te blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu, koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Može se početi primjenjivati kod pojave prvih znakova starenja tj. nakon 30 god. Tada se ostvaruje preventivni učinak tako što uz sprečavanje produbljenja već postojećih bora prevenira nastanak novih bora.

S druge strane, hijaluronski fileri, poput Juvederm dermalnih filera koje koristimo u našoj Poliklinici, namijenjeni su tretiranju svih zona lica. Osim za bore, hijaluronski fileri koriste se i za korekciju kontura lica, kontura i volumena usnica, za korekciju podočnjaka, konture nosa te popunjavanje bora na vratu i dekolteu. Za sve navedene problematike Juvederm je uveo novu liniju Vycross koja pruža najbolje i još dugotrajnije rezultate. Njihovim unošenjem u kožu postiže se, ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenoga volumena, već i hidratacija kože zbog retrakcije molekula vode, a dokazano je da dovodi i do regeneracije kolagena kao i stvaranja novog. Najvažnije je naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju zadržavanje prirodnog izgleda lica. Iako nam se čini da je u životnoj dobi od 25 ili 30 godina još prerano za tretiranje kože hijaluronskim filerima, biološki to nije tako. Naime, svi mi počinjemo postupno starjeti već od 25. godine života i upravo je tada u vrlo malim količinama dodavanje hijalurona prevencija nastanka bora.

Na tretman Botoxom ili dermalnim hijaluronskim filerima u našoj Poliklinici možete se naručiti online ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit.

Dr. Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijane kirurgije

Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.

Meni