Botox vs. hijaluronski fileri! Što je bolje za moje lice?

Fileri Vs. BotoxŠto je odgovorno za popularnost Botoxa i hijaluronskih filera? Ukratko, dva su razloga zašto su ta zahvata tako učestala. Kao prvo, privremeni su, što znači da se moraju obaviti svakih 6-9 mjeseci kako bi se učinak održao. Kao drugo, učinkoviti su i radi toga se ljudi stalno vraćaju po još. Kako bi stvarno shvatili popularnost ovih zahvata, morate razumjeti kakvi su to spojevi, kako djeluju te zašto su samo privremeni.

Kako je nastao Botox?

Kao i mnogi drugi preparati, kozmetički efekti Botulinum toksina tipa A u početku su bili nuspojava kliničke upotrebe. Osamdesetih godina otkriveno je da je to prilično učinkovit lijek za liječenje određenih zdravstvenih problema. Liječnici su rabili Botulinum toksin tipa A u liječenju trzanja oka te su pritom primijetili neobičan efekt izglađivanja bora na području čela. Proveli su istraživanje, prijavili patent te je 2001. FDA (Ministarstvo za hranu i lijekove u SAD-u) za upotrebu u kozmetici odobrio Botox (skraćeno i lako pamtljivo ime za Botulinum toksin tipa A).

Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Pojedine bore, poznate kao „dinamične bore“ rezultat su uobičajenih pokreta mišića. Tijekom života mišiće obrva pomičemo stotinama tisuća puta. Kao rezultat toga, živci iz navike uzrokuju kontrakciju mišića. To dovodi do pojave trajnih bora na čelu i okolo njega, što čovjekov izgled ne čini samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim. Kada se Botox ubrizga u te mišiće, blokiraju se živčani signali, mišići se opuštaju i bore izravnavaju.  Botox je relativno kratkog vijeka trajanja, što ograničava njegovu učinkovitost kao medicinsko-kozmetičkog postupka. Trajanje Botoksa je u prosjeku 3 mjeseca.

Kako su nastali hijaluronski fileri?

Hijaluronska kiselina prirodan je sastojak našeg tijela. Nalazi se u zglobovima i koži gdje služi kao lubrikant i ovlaživač. Prvi spoj hijaluronske kiseline upotrebljen u kozmetičke svrhe izveden je iz grebena pijetlova i očiju krava (hylaform), no problem je bio što je uzrokovao alergijske reakcije kod pacijenata tako da nije postao ništa popularniji od konkurentskog goveđeg kolagena. Popularnost spojeva hijaluronskih kiselina porasla je kad je švedska kompanija Q-Med razvila postupak pribavljanja iz neživotinjskih izvora tzv. postupak neživotinjske stabilizacije hijaluronske kiseline (NASHA, prijavljen kao patent 1995.). U ovom postupku, jedan oblik bakterije streptokoka koji prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu u sluzavim kapsulama uzgaja se u spremniku te se potom hijaluronska kiselina skuplja. Restylane je bio prvi proizvod te kompanije koji je koristio tu tehnologiju te je bio isključivo stvoren kao kozmetički proizvod. Služio je kao filer za bore i za povećanje usana.

Restylane i svi ostali spojevi hijaluronske kiseline djeluju tako da jednostavno ispunjavaju bore. Ubrizgavaju se u kožu ispod bore, potiskuju kožu prema gore te ju izglađuju. Njihovo trajanje je od 6-12 mjeseci jer ih tijelo kroz neko vrijeme prirodno apsorbira s obzirom da se radi o organskim kemikalijama koje tijelo prepoznaje i metabolizira. U tome su slični kolagenu, no prednost u odnosu na kolagen su im njihova hidrofilna svojstva, tj. skupljaju vodu. Tako prilikom apsorpcije molekula hijaluronske kiseline, preostale molekule privlače vodu kako bi zadržale obujam što im uzrokuje relativnu dugovječnost u ulozi filera.

Koji tretman izabrati?

Sada kad shvaćate kako nastaju ti spojevi te kako djeluju, možete vidjeti gdje se mogu upotrebljavati te koje im mogu biti prednosti. Na primjer, Botox vrlo dobro djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića. Najčešće se primjenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv.bore mrštilice) i sitnih bora s vanjske strane očiju (tzv. bore smijalice). Botox se pažljivo i precizno aplicira u vrlo malim količinama u lice pacijenta te blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu, koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Može se početi primjenjivati kod pojave prvih znakova starenja tj. nakon 30 god. Tada se ostvaruje preventivni učinak tako što uz sprečavanje produbljenja već postojećih bora prevenira nastanak novih bora.

S druge strane, hijaluronski fileri kao što su  Restylane, Filorga i  Esthelis namjenjeni su tretiranju svih zona lica. Osim za bore, hijaluronski fileri  koriste se i za korekciju kontura lica, kontura i volumena usnica, za korekciju podočnjaka, konture nosa te popunjavanje bora na vratu i dekolteu. Njihovim injiciranjem u kožu postiže se, ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena, već i hidratacija kože zbog retrakcije molekula vode, a dokazano je da dovodi i do regeneracije kolagena kao i stvaranja novog. Najvažnije je naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju zadržavanje prirodnog izgleda lica. Iako nam se čini da je u životnoj dobi od 25 ili 30 godina još prerano za tretiranje kože hijaluronskim filerima, biološki to nije tako. Naime, svi mi počinjemo postupno starjeti već od 25. godine života i upravo je tada u vrlo malim količinama dodavanje hijalurona prevencija nastanka bora.

Na tretman Botoxom ili hijaluronskim filerima u našoj Poliklinici možete se naručiti online ili telefonski na broj telefona 01/46 10 225. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nam pošaljite svoj upit.

Autor:
Dr. Tomica Bagatin najviše se bavi estetskom kirurgijom te mu je cilj pružiti pacijentima najsigurniju i najbolju kiruršku metodu kako bi naglasio njihovu prirodnu ljepotu. Dr. Bagatin zaslužio je titulu doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž je odradio u Kliničkoj bolnici „Merkur“, a specijalizaciju na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju u Kliničkoj bolnici „Dubrava“. U Poliklinici Bagatin radi od njenog otvaranja 2002. godine. Aktivni je član Hrvatskog društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju glave i vrata te je licenciran od strane Hrvatske liječničke komore. Član je i međunarodnih udruženja – European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery (EACMFS) and International Association of Oral and Maxillofacial Surgery (IAOMS) te svake godine aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima i tečajevima.